Prije nego smo postali Biciklistički klub "Maraton" Novi Marof, dvojica entuzijasta, tko drugi nego Cile (Silvio Šafran) i Mcnab (Marko Košćak), krenuli su u istraživanje terena ovog našeg kraja ne bi li našli i isplanirali neku stalnu rutu ili stazu gdje bi mogli jurcati biciklima. Područje oko Lušca nadomak Oštrica, okruženo Kotarima, Mladinama, Jugovcem, ..., pokazalo se gotovo idealnim terenom baš za to. Šumskih puteljaka, makadama, staza ima bezbroj. Trebalo je odrediti neku trasu kud bi staza išla. Nije bilo nimalo lako. Kud god se krene, stalno se nekud dođe, po svuda su predivni tereni za istraživanje, izlet, vožnju koja se pamti. Spomenut ćemo Varaždinske Toplice, u koje se iz Lušca biciklom dođe za par minuta. Tu je i Kneginec, Lužan...

Uglavnom, dečki su se uputili u šumu koju Cile zna k'o svoj dlan, za orijentaciju i matematiku na takvim terenima je "tata-mata" i krenulo se u planiranje. Staza je dosta puta mijenjala svoju dužinu, trasu, ali sve je bilo "tu negdje". Krajem 2007. i početkom 2008. ona je poprimila sadašnji oblik. Još sad ne bi bila kompletna da nije bilo nikich-a (Nikola Stepan), koji je sate i dane provodio u šumi i krampom i ostalim mogućim i nemogućim oruđem svaki neprohodni dio šume pretvorio u jedinstven doživljaj za vožnju.

    

Puno se radilo, dosta ljudi i truda je uloženo i danas imamo detaljno isplaniranu te uređenu biciklističku stazu duljine 6400 metara i svojom duljnom ulazi u XCO kategoriju, sa visinskom razlikom od 300 metara. Sastoji se od 1300 metara makadama na početku, a sve ostalo su novo probijene stazice, te dijelom šumski putevi. Staza je cijelom svojom rutom označena bijelim strelicama na drveću (lijevo, desno ili ravno), te bijelim točkama ("na dobrom ste putu"). Ima lakih i teških uspona, brzih spusteva, vrtača, prolazi kroz predivni pećinski kraj...
Svaki dio ima i svoje ime. "Tunel" je spust pred kraj staze. Kad se žuma zazeleni, zelenilo obavije taj dio staze, ćak i iznad Vas, tako da imate osjećaj da ulazite u tunel. "Izohipsa" je oko 150 metara duga dionica staze prije "Tunela", na koju je trebalo utrošiti puno radne snage, da bi uopće postala vožljiva. To je bio dio šume gdje nije postojala nikakva staza. I ide strmim dijelom šume oko strme padine. Od tuda i naziv. Oko 500 m prije "Izohipse" nalazi se dio zvani "Bob". Naziv sâm za sebe govori.

    

Staza je prvenstveno natjecateljskog tipa, te je relativno teška za odvoziti, nepredvidljiva je i može biti opasna ako se ide oštro na nju, zato svakome preporučamo lagani krug upoznavanja sa stazom. Ipak, laganom vožnjicom te ponekim silaskom s bicikla, savladiva je i biciklističkim početnicima i rekreativcima, te se pretvara u rekreativnu stazu vrhunskog doživljaja.

    

Karta staze u Lušcu
Karta staze

Visinski profil staze u Lušcu
Visinski profil staze

Downloadajte gpx-file XC staze u Lušcu

Počeli smo raditi i kraću stazu dužine 2 km za mlađe bicikliste. Staza se većinom kreče rubovima samog izletišta. Od toga je 1 km makadama i 1 km šume, u kojoj će se vježbati brzina i tehnika. U samoj šumi već je trasirana ruta i što se tiče tehnike, zahtjevnosti i zanimljivosti usuđujemo ju se usporediti sa najzanimljivijim dijelovima duge staze, samo što je puno sigurnija. Ova staza će nam služiti prvenstveno za treninge naše mladeži, vježbe tehnike, ..., pod kontroliranim uvjetima, jer sve se događa oko izletišta. Na stazu ćemo ugraditi i neke prepreke (bentove, skokiće i još neka iznenađenja, pa će šumski dio biti i svojevrsni MTB park. Prava adrenalinska bombica!

Potaknuti kratkom i manje opasnom stazom izgrađenu za mlađe bicikliste, u Lušcu je u planu i izgradnja kompletnog MTB parka. Više o tome kad krenu radovi.

Najave

Back to Top